Húsvéti kézműves napok Szolyván

A római katolikus húsvét elteltével Kárpátalján, nem ér véget a készülődés és tojásfestés, mivel nem feledkezhetünk meg a görög katolikus és pravoszláv húsvétról sem. Ezért, csak hogy a húsvéti tojásfestés, kézműves díszek és a készülődés jól sikerüljön, ellátogattunk a szolyvai magyar iskolába.
Az utóbbi években ezen a területen nagymértékben felgyorsult az asszimiláció. Az iskola első négy osztályában zajlik csak magyar nyelvű oktatás, de már az is meglehetősen nehezen, hisz a gyerekek többsége nem tud magyarul, mivel otthon csak ukránul beszélnek egymással, szüleikkel.

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Húsvéti kézműves foglalkozások

A tavasz beköszöntével eljött a várva várt Húsvét ideje; hogy teljes legyen, az ünnep bizony sok mindent elő kell még készíteni, hisz milyen lenne az ünnep a színes, hímes tojások nélkül. Ezért, hogy el ne maradjon az ünnep, a Most tudsz, segíts közösségtámogató misszió a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetséggel karöltve Húsvéti kézművest foglalkozásokat tartott. Meg voltak hívva kicsik és nagyok, fiatalok és idősebbek, de minderről szépen, sorban. Az idei kézműves foglalkozásokat az Ungvármegyei parókia épületében kezdtük el március 19-én, ahol a sok kíváncsi szempár már alig várta, hogy neki lásson a lázas munkának.

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Adventi kézműves nap Silócon

December 5-e Sislócon idén más volt, mint lenni szokott, s más lesz a gyerekek karácsonya is. Hisz idén saját készítésű ajándékokkal lephetik meg szeretteiket, kézzel készült díszekkel díszíthetik karácsonyfáikat, s megtanulhatják, hogy az ilyen ajándékok ezerszer többet érnek annál, amit megvásárolnak. Az ajándékozás önmagában is öröm, de a szeretet ünnepén, olyat adni, amit mi készítünk felbecsülhetetlen. Ezzel a gondolattal, sok-sok élménnyel és azoknál is több dísszel, ajándékkal lehetnek gazdagabbak a gyerekek, akik részt vettek a december 5-én Sislócon szervezett Adventi kézműves napon. 

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kárpátalja az én szememmel


Kárpátalján minden bizonnyal sosem volt egyszerű az élet. A Szovjetunióban nem sok móka-kacagás jutott, Ukrajna kiválásával pedig az itteni magyarok egy olyan országba kerültek, ami nem csak, hogy lényegében teljesen életképtelen, de minden kisebbségi kérdést oroszellenes szemüvegen keresztül figyel. A korrupció által megbénított ország egy háború gazdasági instabilitásával és egzisztenciális bizonytalanságával válik a reménytelen nihil félkontinensnyi birodalmává. Az első kérdés persze a biztonság. Hiszen annyi rémhírt lehet hallani a térségből.

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kárpátaljai tapasztalataim

Április környékén láttam először a felhívást az “Együtt Kárpátaljáért!” közösségtámogató missziórol. A hírlevélben érkezett, én meg automatikusan továbbítottam a csapatom felé a lehetőséget, de én magam nem különösebben foglalkoztam vele. Aztán mikor a bátyám megkapta csapat listán, ő kérdezte tőlem, hogy akkor megyünk-e? Én nem is emlékeztem már rá, hogy mi is ez, de jobban utánanézve nagyon megtetszett a projekt. Az egyetemen pont úgy alakult, hogy időm is volt rá, ezért jelentkeztem augusztusra, és szeptemberre, hogy szívesen kimegyek segíteni.

Egy kattintás ide a folytatáshoz….