Húsvéti kézműves napok Szolyván

A római katolikus húsvét elteltével Kárpátalján, nem ér véget a készülődés és tojásfestés, mivel nem feledkezhetünk meg a görög katolikus és pravoszláv húsvétról sem. Ezért, csak hogy a húsvéti tojásfestés, kézműves díszek és a készülődés jól sikerüljön, ellátogattunk a szolyvai magyar iskolába.
Az utóbbi években ezen a területen nagymértékben felgyorsult az asszimiláció. Az iskola első négy osztályában zajlik csak magyar nyelvű oktatás, de már az is meglehetősen nehezen, hisz a gyerekek többsége nem tud magyarul, mivel otthon csak ukránul beszélnek egymással, szüleikkel.

A húsvéti kézműves foglalkozásokat két alkalomra bontottuk, hogy korosztályonként tudjunk foglalkozni a gyerekekkel. Az első ilyen, április 11-én, hétfőn volt megtartva, ahol az első és második osztályos gyerekekkel készítettünk kartonból húsvéti képeslapokat és kosárkákat. A gyerekek a napközi idejében egy teremben foglaltak helyet, a nevelő tanár segítségével kiosztottuk a színes kartonlapokat és ollókat. Az előre elkészített formával dolgoztak a kicsik és mondanom sem kell, menyire élvezték a munkát. Meseszép kis kosárkák láttak napvilágot. Sajnos az idő olyan gyorsan elillant, hogy házi feladatnak kapták a képeslap befejezését, de azzal a kikötéssel, hogy a szülőkkel közösen kell elkészíteniük.
A második alkalom a harmadik és negyedik osztálynak volt megszervezve hétfőn. A szolyvai iskolában már nagyon vártak minket a gyerekek. Nem is húztuk fölöslegesen az időt, rögvest neki láttunk az érdekes és színes papírok, kartonok szétvágásának. Először is egy hímes tojás formájú hűtő mágnest készítettünk el, amit mindenki olyan módon tudott díszíteni, ahogy az neki jól eset. A díszes tojás kapott egy kis mágnest, amit a hűtőre tudnak majd tenni otthon. Azért, hogy a templomba is el tudják vinni a hímes, festett tojásokat készítettünk és kis kosárkákat is. Az elkészült kosarak aljára szalma került, hogy a benne tárolt hímeseknek jó helye legyen. A gyerekek nagyon élvezték a kézműves foglalkozást és megígértették velünk, hogy jövünk még. A munka befejeztével szépen közösen kitakarítottunk, hogy ne hagyjunk szemetet magunk után.