Húsvéti kézműves foglalkozások

A tavasz beköszöntével eljött a várva várt Húsvét ideje; hogy teljes legyen, az ünnep bizony sok mindent elő kell még készíteni, hisz milyen lenne az ünnep a színes, hímes tojások nélkül. Ezért, hogy el ne maradjon az ünnep, a Most tudsz, segíts közösségtámogató misszió a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetséggel karöltve Húsvéti kézművest foglalkozásokat tartott. Meg voltak hívva kicsik és nagyok, fiatalok és idősebbek, de minderről szépen, sorban. Az idei kézműves foglalkozásokat az Ungvármegyei parókia épületében kezdtük el március 19-én, ahol a sok kíváncsi szempár már alig várta, hogy neki lásson a lázas munkának.

Az asztalon lévő rengeteg színes papír, tojás, húsvéti dekoráció és megannyi izgalmas kellék igencsak felkeltette az érdeklődésüket. A nagyobbak egyedük, a kicsik a szülők segítségét kérve elkezdték kivágni a már előkészített formákat, hogy mihamarabb elkészüljenek a szebbnél szebb papírkosarak, amelyeket különféle módon varázsoltak szebbé, ki színes maslival ki pedig csillámmal díszített. Mit is mondhatnék jutott a ragasztóból az asztalra, padlóra, de legfőképp a papírrá. Az elkészült remekműveket félretéve száradni neki kellet vetkőzni a képeslapok elkészítésének, hisz milyen kosár az, amelyikben nincs csibés vagy netán nyuszis képeslap. Nem is kel hangoztatnom milyen nagyszerű remekművek születtek. Ezután a gyerekek, megismerkedve a dekupázs technika elemeivel, a tojás díszítés rejtelmeibe vethették magukat.

A következő állomáspontnak a Sislóci Római Katolikus plébánia adott otthont. Itt, megérkezésünk után már özönlöttek is a gyerekek, ki egyedül ki pedig a testvéreivel, unokatestvéreivel. Érkeztek gyerekek Sislócról és a közeli Tarnócról is, és mind csak egy dolgot szeretett volna, sok-sok hímest hazavinni. Itt is a papírkosár készítésével kezdtük a foglalkozást, hisz tenni kell majd valahova a műremekeket. Majd egy hurkapára ragasztott nyuszit csináltunk, hófehér vattafarokkal. Mindenki teret adhatott szunnyadó kreativitásának, s próbára tehette kézügyességét. Ezek után sikeresen elkészültek a húsvéti üdvözlőlapok is majd pedig hozzá láttunk a hímes tojások elkészítéséhez. Itt is bemutattuk a dekupázs technikát, mely alkalmazásával mindenki készíthetett két-három tojást. A gyerekek jókedvének és lelkesedésének köszönhetően olyannyira jó hangulat kerekedett, hogy megfeledkeztünk az időről, s a tervezettnél sokkal tovább maradtunk.

20- án került megrendezésre a Munkácsi Római Katolikus Szent István Líceumban a Húsvéti kézműves. A kezdést fél négyre terveztük be, és hogy elbírjunk a nagy érdeklődő sereggel, a szokással szakítva, külön asztalokat alítottunk fel, ahol mindenféle jót és érdekeset lehetet csinálni. Volt asztal ahol tojást lehetet festeni, díszíteni, ahol nyuszit készíteni színes papírból. Az egyik legnagyibb érdeklődést a filcből készíthető dekorációk voltak, de lehetet készíteni kosarakat, képeslapokat és hűtőmágnest is. Itt is volt asztal ahol dekupázsolni lehetett az otthonról hozott tojásokat, és volt egy asztal ahol a fonalgrafika rejtelmeibe kalauzoltuk az érdeklődőket. Volt nagy nyüzsgés, forgás. Mindenki mindent ki akart próbálni. És ez így is van rendjén. Nem is vettük észre, az idő csak úgy elillant, a tervezett egy óra helyett lett bő három, de senki sem bánta, mindenki jól érezte magát.

Így, hadd zárjam, egy verssel:

eljött a szép húsvét reggele,
feltámadásunk édes ünnepe.
Ünneplő ruhákba öltöztek a fák,
pattognak a rügyek, s virít a virág.
A harang zúgása hirdet ünnepet,
egy kismadár dalol a zöld rétek felett.
Kellemes húsvéti ünnepeket!

A foglalkozásokon készült képek itt tekinthetőek meg:

Ungvár:
https://goo.gl/photos/pUXKG6xD7ySEBCZE7
Sislóc:
https://goo.gl/photos/odzQpPjaqngGv4XN6
Munkács:
https://goo.gl/photos/iDphmouwqA45ZW3i9

Jó Munkát!