A magyarok nyilaitól…

ÍjászkodásIdén a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség gyermeklapja meghirdette a huszadik Irka tábort, melyet minden évben a szórványban élő és tanuló 6-16 éves diákok számára rendeznek meg. A gyerekek zöme Nagybocskó, Gyertyánliget, Szolyva, Ungvár, Técső, Bustyaháza és Királyháza településekről érkezett.

A tábor során a gyerekek kézműves foglalkozásokon vettek részt, kokárdát és rongybabát készíthettek, esténként pedig táncházat is tartottak nekik, ahol magyar táncokat, dalokat és mondókákat tanulhattak. Programjaik helyszínéül a Nagyberegi Református Líceum, illetve a falu tájháza szolgál. Az efféle rendezvények jelentősége hatalmas a környéken, hiszen ezeken a településeken kihívás magyarnak maradni, gyakran a magyar nyelv használata is nagy nehézséget okoz náluk.

A környező településeken már egyre ritkábban lehet magyar szót hallani, és az elmúlt évek eseményei sajnos csak gyorsították a beolvadási folyamatot. Sajnálatos dolog, hogy a vegyes házasságok esetében gyakran a gyerekek csupán ukránul tanulnak meg, a szülőktől kizárólag ukrán szót hallanak és sok esetben csak a nagyszülők magyarsága ad némi támpontot. Holott, ha mindkét szülő anyanyelvét elsajátítanák, nagy előnyre tehetnének szert. Ezt azonban csak néhány szerencsésebb gyermek szülei látják.

A főszerkesztő, Espán Margaréta hívta fel a figyelmem az eseményre és megígértem neki, hogy két délutánon át íjászkodni tanítom a gyerekeket. Ebben óriási segítség volt Juhász Orsi, aki 10 napra érkezett, hogy segítsen a programok során.

A gyerekek többsége életében először fogott íjat a kezében, de mind nagy érdeklődéssel és lelkesedéssel jött, s néhány sorozat után egyre több nyíl találta meg a céltáblát. A magyar nyelvet is lehetőségük nyílt gyakorolni, hiszen velünk ukránul nehezen tudtak volna beszélni – sőt, volt olyan csoport, ahol a teljes foglalkozás alatt csak magyarul szólaltak meg a gyermekek. Ez hatalmas dolog olyan fiataloktól, akiknek ukránul előbb jutnak eszükbe a szavak, mint magyarul.

Úgy gondolom, fontos, hogy minél több lehetőség nyíljon a szórványban élő magyaroknak ismerkedni a magyar értékekkel, hogy tudatosan felvállalhassák és ápolhassák magyarságukat.

Márton György
közösségszervező