Kiscserkész-próbáztatás KMCSSZ-es szemmel

Aktív pihenés? Egy zürichi csapatparancsnok számára, aki a tavaszi szünetét Magyarországon tölti, ez például azt jelentheti, hogy május 1-n nem valamelyik majálison szórakozik, hanem a budakeszi Prohászka Ottokár cserkészcsapat próbáztatásán vesz részt; fényképészként.

Keresztlányom kért fel, hogy segítsek, és a jó cserkész, ahol tud, segít. 🙂 Na, meg a kíváncsiság is hajtott: hogyan zajlik a cserkészmunka másoknál?

Reggel nyolckor megérkeztek az őrsvezetők a Mamut-fenyőkhöz, és ragyogó napsütésben kezdődhettek az előkészületek. Mire megérkezett a kb. 60 főnyi kcs-raj, a keretmese-csoport készenállt malac-maszkokkal és egyébb kellékkel.

A bajba jutott Chihirónkellett segíteniük a kettesével útrainduló kiscserkészeknek. Állomásról állomásra mentek, ahol mindenféle érdekes népség várta őket: a japán hölgy, aki vendégét szórakoztatta, egy anyuka hisztis lányával vagy Breki, a béka.

A segitőkész kiscserkészek szükség szerint mindenféle módon segítettek: magyaráztak, énekeltek, meséltek vagy szemetet gyűjtöttek és szelektáltak. Sikeresen haladt a próbáztatás, amíg dugó nem keletkezett: egy szabadon kóborló ló annyira érdeklődött a cserkészműsor iránt, hogy megállt az ösvény kellős közepén épp a szelektív hulladékgyűjtő állomásnál! Nem segített sem a szép szó, sem hesegetés, – a próbáztatás addig szünetelet, míg a ló nem döntött magától úgy, hogy továbbballag!

Aki végígjárta a pályát, a célnál bekapcsolódott a játékokba, melyek egész délelőtt zajlottak, néhány kitartó őv vezetése alatt.

Később alternatív műsorként kókuszgolyókat gyártottak a délutáni jubileumi ünnepségre. Bár nem mindegyik golyó találta meg útját a tálcára, henem eltünt egy-egy torkos kcs gyomrában, mégis látványos mennyiségű finomság került végülis az ünnepi büféasztalra.

A közös ebéd után kezdődött a métázás, míg a fiatalabb kcs-k, akik késöbb érkeztek, elindultak a pályán.

Mire mindenki visszaérkezett és a keretmesében visszaváltoztak Chihiro szülei emberré, már indulni is kellett az ünnepségre. A délután folyamán a gyerekek megkapták egy titkos szertartás keretében a megérdemelt próbajelvényüket, a piros/fehér/zöld pajzsot.

Tapasztalataim? A legnagyobb különbség a létszámban található: a budakeszi kcs-raj nagyságban nagyjából egyenlő a teljes svájci körzettel!

De az 1000 km távolság ellenére sok minden hasonlóan zajlik a cserkészmunkában és csak néhány dolog máshogyan. A lényeg ellenben ugyanaz!

Pilinszky Katalin – 62. Sarolta Leánycserkészcsapat, Zürich